Bijzondere vragen over elektrisch rijden

Bijzondere vragen over elektrisch rijden

Domme vragen bestaan niet. Bijzondere vragen bestaan wel. Rondom elektrische rijden bestaan nog steeds wat onverwachte onduidelijkheden. Hierbij wat voorbeelden. 

Kan ik als particulier een elektrische auto leasen?

Dat kan zeker. Steeds meer consumenten kiezen voor een Private Lease Elektrische Auto. Het is supermakkelijk en je hoeft je geen zorgen te maken over de hogere aanschafprijs en de onzekere restwaarde. Voor private lease zijn er zelfs speciale subsidies beschikbaar die het extra aantrekkelijk maken.

Kan ik met een elektrische auto door de wasstraat?

Dit is geen enkel probleem. Net als het rijden door de stromende regen. De accu en batterijen zijn goed afgeschermd tegen water. Hetzelfde geldt voor het opladen terwijl het regent. Zelfs als de laadstekker nat is geworden bij het aansluiten gaat het goed en is er geen sprake van gevaar. 

Wordt de accu snel slechter?

Accu’s van elektrische auto’s zijn van goede kwaliteit. De capaciteit wordt wel wat minder, maar zeker niet zo snel als wij gewend zijn van mobiele telefoons. Het is sowieso niet iets om je de eerste jaren druk over te maken. Om het gevoel van onzekerheid weg te nemen geven autofabrikanten garanties op de levensduur van op de accu’s.

Heeft een elektrische auto andere banden?

De banden van elektrische auto’s zijn in de basis niet anders dan de banden van een benzineauto. Ze zijn soms wat smaller en groter om de rolweerstand te minimaliseren om het elektriciteitsverbruik te minimaliseren. Het is wel belangrijk om de bandenspanning regelmatig te controleren. Een zachte band zorgt voor een vermindering van de actieradius.

Wat moet ik doen als de hoofdaccu leeg is?

Het is niet mogelijk om een elektrische auto op te laden met startkabels die worden aangesloten op de accu van een benzineauto. Als je stil komt te vallen met een lege hoofdaccu dan moet je naar een laadpaal gebracht worden. Er zijn pechhulp auto’s die uitgerust zijn met een speciale noodaccu en aansluitingen om je ter plekke te helpen.

Kan ik met een elektrische auto een caravan trekken?

Lang niet alle elektrische auto’s zijn leverbaar met een trekhaak. En als ze al leverbaar zijn met trekhaak, dan is het goed om te realiseren dat de actieradius sterk afneemt als er een grote caravan getrokken wordt. Ben je voornemens om een lange reis te maken dan moet je rekening houden met extra stops.