Drie bekende Italiaanse wijnsoorten voorgesteld

Drie bekende Italiaanse wijnsoorten voorgesteld

Wijn is een kunst. Van de teelt van de druiven, het mengen van de soorten, de studie van het land, het klimaat en de opslag van de wijn. Het is een proces dat eeuwen overbrugt en wereldwijd wordt gewaardeerd. En een van de landen met een uitgebreide traditie op dit gebied is Italië. Daarom zullen wij in dit artikel enkele Italiaanse schatten onthullen die het ook verdienen om geproefd te worden. Elke wijn is kenmerkend voor een streek en harmonieert ook met specifieke gerechten. Bekijk ze!

1. Barolo (Piemonte)

Barolo is misschien wel de bekendste onder wijnliefhebbers. Of je nu een leek bent, een beginner, een gevorderde of een "expert", je moet gehoord hebben van Barolo evenveel als van Malbec. Hij komt uit de Piemonte, en is voor 100% gemaakt van de Nebbiolo druif. Vrij geconcentreerd, de typische sobere en volle wijn, met tannines die de mond uitdrogen. Naarmate hij ouder wordt, krijgt hij een subtiele zoete toets die de meeste mensen bevalt. Denk aan de adel - de Barolo zou een meer ervaren ridder van de koning zijn, de sterkste, maar ook de meest elegante.

Wanneer te consumeren: feestelijke familiediners, zakelijke bijeenkomsten, bedankjes.

Voor wie is het een aanrader: Wijnliefhebbers die graag een exquise drankje drinken aan tafel of in de kelder, serieuze mensen en zij die de voorkeur geven aan krachtige maar soepele en fruitige wijnen.

Hij gaat goed samen met sterk voedsel, rijk aan aroma's en specerijen. Vleeswaren, champignons en truffels, geroosterde aardappelen, rode saus en kazen zoals parmezaan.

2. Barbaresco (Piemonte)

De andere grote Piemontese adellijke wordt ook geproduceerd van de Nebbiolo druif. Als Barolo een ridder is, is Barbaresco de prins. Hoofdzakelijk omdat hij minder verouderd is en minder tijd op eikenhout doorbrengt voordat hij de fles bereikt. Deze wijn heeft minder tannines, wat een goede optie is voor degenen die een zachtere drank waarderen. De kleur is minder intens, variërend van rood tot een oranjeachtige tint.

Wanneer te consumeren: Bijeenkomsten onder vrienden, informele diners, middagen thuis, alleen of samen, bij het kijken naar een film of voetbal.

Voor wie is het een aanrader: mensen die niet van volle tannines houden en de voorkeur geven aan droog fruit met weinig zoetigheid, gewend aan gedistilleerde en houtachtige dranken zoals whisky. Hij past goed bij vlees, worst, kaas, risotto's en pasta met witte sauzen.

3. Brunello di Montalcino (Toscane)

Sangiovese is de meest typische druif van Italië, en Brunello is de beste uitdrukking ervan. Het woord verwijst in het Italiaans naar duisternis, en dit geeft al aan hoe de wijn zich in het glas presenteert: donker robijnrood en dicht als een likeur. Het is vandaag de dag een van de meest gewaardeerde wijnen, niet alleen in Italië, maar in de hele wereld! Ze zijn complex, hun aroma's zijn intens, hun smaak is warm, robuust en aanhoudend.

Wanneer te consumeren: Belangrijke vergaderingen, ontmoetingen met mensen met wijnkennis of als bijzonder geschenk.

Voor wie is het een aanrader: Fruitige wijnliefhebbers en mensen die graag wijn proeven en het geduld hebben om er beetje bij beetje van te genieten. Hij past goed bij rood vlees, kaas en gerechten met truffels.