Hoe moet je bloemen afsnijden?

Hoe moet je bloemen afsnijden?

Als je een bosje bloemen hebt gekocht of gekregen en je wilt deze voor lange tijd bewaren of mooi houden, dan is het belangrijk om te weten hoe je de bloemen moet afsnijden, alsmede verzorgen. Zoals je waarschijnlijk weet dien je de bloemen schuin af te snijden.

Afsnijden

Doorgaans houdt men aan: hoe houtiger de steel van een bloem of plant, hoe schuiner je deze moet afsnijden. Stelen van bloemen die zacht zijn, hebben over het algemeen minder moeite met het opnemen van water. Denk bijvoorbeeld aan de tulp. Deze kun je zonder problemen recht afsnijden en in koud water zetten. Bloemen en planten met houtigere stelen kun je het best in iets warmer water doen. Ververs het bloemenwater ook regelmatig. In de regel kun je deze het beste na drie dagen verversen.

Welke bloemensnijder?

Gebruik een goede scherpe bloemensnijder. Afknippen met een schaar is ook mogelijk, maar mogelijk dat je zo de vaten van de bloem dichtdrukt. Hier zijn overigens tegenstrijdige berichten over te vinden. Wij raden een scherp mesje aan, zodat je zeker bent dat je het goed doet.

Schoonmaken van de vaas

Voorts is een schone vaas belangrijk. Als je de bloemen wegdoet, kun je de vaas het best zo goed mogelijk schoon maken. Je kunt bleek gebruiken om de vaas zo goed mogelijk schoon te krijgen. Maak je de vaas niet goed schoon, dan gaan er mogelijk bacteriën aan de randen van de vaas hechten, waardoor bloemen minder lang mee kunnen gaan.

Algemene bloementips

Naast het goed afsnijden van de bloemen dien je te letten op diverse andere zaken. Bloemen zijn levende wezens. Ze hebben dus ook voldoende 'eten en drinken' nodig om sterk te blijven. Zonlicht is daarnaast ook belangrijk. Zet de bloemen op een plaats waar ze iedere dag voldoende zonlicht krijgen. Anderzijds is een overdaad aan zonlicht voor sommige bloemen niet goed. Je moet de juiste balans vinden. Een boeket kun je bijvoorbeeld het best in de schaduw zetten. Je kunt een bloemist vragen hoe je hier het best mee om kunt gaan, want er zijn nogal wat verschillen tussen de diverse bloemensoorten.