Hoeveel dextrose kun je per dag nemen?

Hoeveel dextrose kun je per dag nemen?

Als je serieus wilt sporten, kun je ervoor kiezen om extra supplementen te nemen. Je krijgt dan extra voedingsstoffen die je helpen bij het afvallen, opbouwen en herstellen van je spieren. Hoe gebruik je dextrose, wat is het en hoeveel dextrose kun je per dag nemen? Wij vertellen je alles over dextrose en het gebruik hiervan tijdens het sporten. Ook geven we je wat tips om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk kan presteren.

Wat is dextrose precies?

Dextrose is een koolhydraat die je snel kan opnemen in je bloed. Dit komt omdat het een druivensuiker is, met kleine moleculen die je snel kunt opnemen. Hierdoor wordt de dextrose direct door je lichaam opgenomen en gaat het meteen naar je spieren. Dit is ideaal tijdens het sporten, want je wilt dat je lichaam de energie die je binnenkrijgt meteen kan gebruiken. Extra energie is niet de enige belangrijke werking van koolhydraten. Ze zijn ook belangrijk voor het herstel van je spieren na een workout, of bij het beoefenen van andere sporten.

Je kunt dextrose innemen in de vorm van poeder of tabletjes. Wanneer je de dextrose inneemt in de vorm van poeder, kan je het gemakkelijk oplossen in water en opdrinken. Dit is makkelijk tijdens het sporten, want je hoeft de dextrose niet eerst te kauwen. Het nadeel van dextrose poeder is dat het makkelijk kan verstoven. Dit betekent dat je de dextrose sneller inneemt dan wanneer je de tabletjes gebruikt. De dextrose tabletjes moet je wel eerst kauwen voordat je ze inslikt, maar het nadeel is dat de dextrose minder snel in je bloed opgenomen wordt.

Hoeveel dextrose kun je per dag nemen?

Dit hangt af van verschillende factoren. Wanneer je de dextrose inneemt, is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt via normale maaltijden. Als je de dextrose gebruikt als aanvulling op de koolhydraten die je binnenkrijgt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet meer koolhydraten binnenkrijgt dan je nodig hebt. Dit betekent dat je de dextrose moet gebruiken in overleg met een sportdiƫtist of voedingsdeskundige. Probeer daarom goed uit te rekenen hoeveel je per week binnenkrijgt en vraag desnoods even om hulp van een professional.