Koken met de Airfryer, waar moet je op letten?

Koken met de Airfryer, waar moet je op letten?

De Airfyer is een keukenapparaat waarmee er enkel en alleen gebruik wordt gemaakt van hete lucht om je eten te bereiden. Op deze manier vervangt het apparaat de oven en normale frituurpan. Met een normale frituurpan maakt men gebruik van frituurvet, maar bij een Airfryer wordt er alleen maar gebruik gemaakt van hete lucht om eten te bereiden. Naast frituren is het met een Airfryer ook mogelijk om te stomen, braden, grillen of bakken. Dit maakt een Airfryer een handig en veelzijdig apparaat. Hieronder worden een aantal dingen benoemd waar je op moet letten wanneer je voor het eerst gaat koken met een Airfryer. Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd, check dan zeker Beste Airfryer om zeker geen miskoop te doen als je er ééntje wil aanschaffen.

De plek van de Airfryer in de keuken

Wanneer je een Airfryer gaat gebruiken moet je rekening houden met het soort aanrechtblad dat je in je keuken hebt. Wanneer een Airfryer gebruikt wordt, kan het warm worden aan de onderkant. Het is in dat geval sterk aan te raden om een snijplank of een ander voorwerp onder de Airfryer te plaatsen. Dit voorkomt beschadigingen aan het aanrechtblad.

Het gebruik van olie in de Airfryer

Het is niet nodig om olie toe te voegen wanneer je eten gaat bereiden in de Airfryer. Etenswaren zoals kroketten, frikandellen of diepvriesfriet zijn al behandeld, waardoor het niet nodig is om olie te gebruiken bij de bereiding van deze producten. Alleen bij het gebruik van verse etenswaren die nog niet zijn behandeld, bijvoorbeeld ongemarineerde kip, is het toevoegen van olie van toepassing. Het is in dat geval wel belangrijk dat er niet teveel olie wordt toegevoegd en dat de etenswaren bestreken worden voordat ze in de Airfryer worden gedaan. Let wel op dat je nooit direct olie in het apparaat giet! Daarnaast wordt het aangeraden om traditionele olie te gebruiken. Denk hierbij aan zonnebloemolie of olijfolie, of zelfs MCT olie.

Het gebruik van aluminiumfolie of bakpapier

Het is mogelijk om bakpapier of aluminiumfolie in de Airfryer te gebruiken. Op deze manier zorg je ervoor dat het apparaat schoon blijft. Wanneer je ervoor kiest om dit te doen is het wel belangrijk om het papier niet uit te laten steken boven de rand van de mand. Daarnaast is het goed om rekening te houden met het vrijhouden van voldoende ruimte rond het voedsel. Zo kan de lucht langs het voedsel blijven stromen, wat zorgt voor een optimale bereiding van de etenswaren.

Maak je Airfryer regelmatig schoon

Wanneer je gebruik hebt gemaakt van de Airfryer is het belangrijk om het apparaat schoon te maken. Dit verlengt de levensduur van het apparaat, zodat je er langer plezier van kan hebben. Nadat je de Airfryer voor de eerste keer hebt gebruikt, kun je de Airfryer het beste schoonmaken met wat afwasmiddel. Giet wat warm water met afwasmiddel in de bak van het apparaat en laat het rooster inweken. Vervolgens kun je vieze etensresten verwijderen met een afwasborstel of spons.