Omscholen tot docent? Dit moet je weten!

Omscholen tot docent? Dit moet je weten!

Ben je niet meer gelukkig bij je huidige werkgever? En wil je je laten omscholen tot docent? Leuk. Maar wat moet je allemaal weten als je docent wil worden? In dit artikel geven we je antwoord op deze vraag. We vertellen je onder andere welke opleidingen er zijn, wat de kosten zijn en hoe lang het duurt om te studeren.

Opleiding tot docent

Als je normaliter een opleiding wil volgen tot docent ga je naar de Pabo. Dit is een vierjarige hbo-opleiding waarbij je gelijk werkt in het basisonderwijs. Zo leer je de fijne kneepjes van het vak en kun je meteen ervaring opdoen. Je bent dan ook meteen bevoegd om te gaan werken als docent in het basisonderwijs. De Pabo is een HBO opleiding, dat betekend dat je minimaal HAVO of MBO moet hebben. De opleiding duurt ongeveer vier jaar en kost ongeveer €1.084,- per jaar. Als je de Pabo hebt afgerond ben je meteen bevoegd om te gaan werken als docent in het basisonderwijs.

Omscholen tot docent?

Ben je al jaren werkzaam maar wil je je eigenlijk laat omscholen tot docent, dan kun je ook kiezen voor de zij instroom onderwijs. Dit is een traject waarbij je in drie jaar tijd je hbo-bachelor Onderwijs kunt behalen. Hiervoor moet je wel minimaal twee dagen per week beschikbaar zijn en al over een hbo-diploma of een mbo-niveau vier diploma beschikken. De opleiding kost ongeveer hetzelfde per jaar. Het duurt als je parttime studeert drie jaar voordat je je hbo bachelor onderwijs hebt behaald.

Waarom omscholen?

Veel mensen die graag carrière wilde maken komen later tot het besef dat het niet is wat ze ervan verwachten. Daarom kiezen steeds meer mensen, ook op oudere leeftijd, voor een baan in het onderwijs als bijvoorbeeld basisschool leraar. Uiteindelijk is het geluk wat je uit je werk haalt belangrijker dan je salaris. Als docent kun je namelijk een groot verschil maken in het leven van kinderen. Daarnaast profiteer je als docent ook van de vakanties en heb je relatief veel vrije tijd. Kortom, er zijn genoeg redenen te bedenken waarom omscholen tot docent een goed idee is. Daarnaast is een beroep zoals leraar op basisschool ook nog eens erg veelzijdig.