Inleiding
Voor mensen met psychische of sociale problemen bestaan er in Nederland verschillende woonvormen om hen te ondersteunen naar meer zelfstandigheid. Twee bekende vormen zijn beschermd wonen en begeleid wonen. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar het is belangrijk om het verschil te begrijpen. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen beschermd wonen en begeleid wonen, wanneer je in aanmerking komt voor welke vorm en hoe de dagelijkse begeleiding eruitziet.
Wat is beschermd wonen?
Beschermd wonen is bedoeld voor mensen die door psychische of psychosociale problemen (tijdelijk) niet zelfstandig kunnen wonen. Vaak gaat het om mensen met een ernstige psychiatrische aandoening of een combinatie van problemen. Zij hebben intensieve begeleiding nodig in een veilige en voorspelbare woonomgeving. Bij beschermd wonen is er altijd begeleiding in de buurt, vaak 24 uur per dag. De woningen bevinden zich meestal in een woonvoorziening van een zorginstelling, waarbij bewoners een eigen kamer of studio hebben maar sommige voorzieningen delen.
Voor wie is beschermd wonen bedoeld?
Beschermd wonen is er voor mensen die onvoldoende zelfredzaam zijn en een groot risico lopen op verval, maatschappelijke uitval of dakloosheid zonder intensieve ondersteuning. Vaak is er sprake van meervoudige problematiek, zoals verslaving in combinatie met psychische problemen. Het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) of de gemeente beoordeelt of iemand hiervoor in aanmerking komt.
Wat is begeleid wonen?
Begeleid wonen is een lichtere vorm van ondersteuning en gericht op mensen die al een zekere mate van zelfstandigheid hebben. Ze wonen in een eigen woning of appartement, meestal verspreid in de stad of wijk, en krijgen ondersteuning van een ambulant begeleider. De ondersteuning is gericht op praktische zaken zoals administratie, het aanbrengen van structuur in de dag of het onderhouden van sociale contacten. De begeleider komt op afspraak langs, meestal één of enkele keren per week.
Voor wie is begeleid wonen bedoeld?
Mensen die in staat zijn om grotendeels zelfstandig te wonen maar toch moeite hebben met bepaalde aspecten van het dagelijks leven kunnen in aanmerking komen voor begeleid wonen. Dit kan gaan om jongeren die uit een jeugdzorgtraject komen, mensen met een licht verstandelijke beperking of personen die net uit een kliniek komen en een tussenstap nodig hebben naar volledige zelfstandigheid.
Conclusie: wat is het belangrijkste verschil?
Het belangrijkste verschil tussen beschermd wonen en begeleid wonen is de mate van zelfstandigheid en de intensiteit van de begeleiding. Bij beschermd wonen is er sprake van intensieve, altijd beschikbare begeleiding en woont men meestal in een zorginstelling. Bij begeleid wonen woont men zelfstandig en is de begeleiding beperkt en ambulant. Beide woonvormen hebben als doel om mensen te ondersteunen richting een zelfstandiger leven, maar op verschillende niveaus van ondersteuning.
Hoe vraag je deze vormen van wonen aan?
Wie denkt in aanmerking te komen voor één van deze woonvormen kan het beste contact opnemen met de gemeente. De gemeente voert vaak een keukentafelgesprek waarin je situatie wordt besproken. Vervolgens wordt beoordeeld welke ondersteuning passend is, eventueel in samenspraak met zorgaanbieders of het CIZ. Bij een toekenning ontvang je een indicatie die geldig is voor een bepaalde periode.
Een passende plek vinden
Het vinden van een plek in beschermd of begeleid wonen kan soms even duren vanwege wachtlijsten. Het is daarom belangrijk om tijdig het proces in gang te zetten, zeker als er sprake is van dreigende dakloosheid of het wegvallen van andere vormen van opvang. Zorginstellingen kunnen vaak helpen bij het zoeken naar een passende locatie en het bieden van tijdelijke ondersteuning in de tussentijd.